Jubileusz 30- lecia Firmy Taurus

IX Mistrzostwa Polski w Jedzeniu Golonki na czas odbyły się w Strzegocicach koło Pilzna. Imprezę zorganizowała Firma Taurus, która
w tym roku świętuje jubileusz trzydziestolecia swojego istnienia.

 

Stanisław Jarosz – Prezes Firmy Taurus – nie ukrywał zadowolenia z ogromnej frekwencji podczas „Święta Golonki 2019”. Firma w tym roku obchodzi także trzydziestolecie swojej działalności. Jak wspinał w rozmowie z reporterami PTVR – prezes Jarosz – na początku był mały zakład masarski, który dzięki ciężkiej pracy po zmianach ustrojowych w 1989 roku, przez lata przekształcił się w jedną
z największych w Polsce firm produkujących wyroby mięsne i garmażeryjne.

Obecnie „Taurus” to liczące się w branży ogromne przedsiębiorstwo, w skład którego wchodzi nie tylko zakład produkcyjny, ale też
13 przydrożnych barów i zajazdów. Na imprezie obecnych było wielu znamienitych gości, między innymi Władysław Ortyl Marszałek Województwa Podkarpackiego. Święto Podkarpackiej Golonki Firma Taurus organizuje już od dziewięciu lat. Główną atrakcją imprezy są „Mistrzostwa Polski w Jedzeniu Golonki Na Czas”.

Od czterech lat rekordzistą konkursu jest Maciej Rajczak z Krynicy Zdroju, który kilogramową golonkę zjada w zaledwie dwie minuty
i kilka sekund. Zarówno zwycięzca jak też, inni uczestnicy mistrzostw podkreślali, że nie tylko czas konsumpcji jest ważny, ale przede wszystkim sam udział w tej imprezie, doskonała zabawa i oczywiście niezwykłe doznania kulinarne.

Tradycyjna podkarpacka golonka to jak twierdzą goście tej imprezy, kulinarna wizytówka naszego regionu, ale podczas Święta Golonki Stanisław Jarosz organizuje także drugi konkurs pod hasłem „Smaki Łączą Pokolenia”. Uczestnicy przygotowują różne potrawy,
z których najlepsze mogą w przyszłości wzbogacić menu firmowych barów.

Atrakcją imprezy były także występy lokalnych zespołów tanecznych i wokalnych oraz liczne niespodzianki, a także zabawy dla najmłodszych uczestników tegorocznego Święta Golonki. Organizatorzy po raz kolejny wykazali się niezwykłą gościnnością, przygotowali znakomita imprezę i przepyszne, smakowite potrawy. Pogoda dopisała i licznie zgromadzeni Goście nie mogli narzekać na brak doznań artystycznych i kulinarnych. Niektórzy już nie mogą doczekać się kolejnej imprezy za rok, czyli X – tej Jubileuszowej edycji Mistrzostw Polski w Jedzeniu Golonki na Czas.

Comments are closed.