Staropolskie potrawy „królowały podczas Konkursu Kulinarnego w Dzwonowej”

Przepyszne potrawy, występy artystyczne i niezwykła atmosfera towarzyszyły konkursowi kulinarnemu inspirowanemu tradycyjną jużyną, czyli staropolskim podwieczorkiem dla żniwiarzy.



Wydarzenie odbyło się w Dzwonowej i jak podkreślał Piotr Chęciek – starosta Powiatu Dębickiego jego idea polegała na tym, aby pokazać „wszystko co najlepsze na polskiej wsi”.

Panie przygotowały mnóstwo smakowitych potraw.

Na stołach nie zabrakło: pierogów z różnorodnym nadzieniem, grochówki, kwaśnicy, kacapołów, gomółki, proziaków, zalewajek, żurku, jagodzianek, pampuchów i wielu innych wyśmienitych smakołyków.

Sponsorem wydarzenia był Podkarpacki Urząd Marszałkowski.

Podczas jużyny można było nie tylko spróbować lokalnych przysmaków, ale także zobaczyć przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich inscenizacje dawnych obrzędów żniwnych i podwieczorku dla żniwiarzy oraz posłuchać występów kapel ludowych.

Przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich nie tylko wspaniale gotują, ale jak się okazało są także świetnymi aktorkami,
co można było podziwiać podczas scenek, które zaprezentowały w trakcie tej wyjątkowej kulinarnej imprezy.

Każde z Kół Gospodyń Wiejskich zostało nagrodzone.

Upominki ufundowali Marszałek Województwa Podkarpackiego oraz Powiat Dębicki.

Podczas imprezy nie zabrakło także wspólnego śpiewania i degustacji przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich smakowitych potraw i napojów.

Comments are closed.