Święto „Podkarpackiej Golonki” z Pilzna

Od lat Firma Taurus co roku organizuje wyjątkowe kulinarne Święto Podkarpackiej Golonki. W tym roku jednak ze względu na pandemię odbyła się tylko akcja promocyjna oraz tradycyjny, „lokalny mini konkurs jedzenia golonki na czas”.


Zawody zorganizowane zostały na otwartym terenie przy  Dolinie Pstrąga z zachowaniem wszystkich zasad ostrożności
w związku z obecną sytuacją epidemiologiczną w naszym kraju.  W ramach tegorocznego Święta Golonki we wszystkich barach Firmy Taurus w całej Polsce  ten tradycyjny podkarpacki przysmak jest obecnie serwowany na specjalnych promocyjnych warunkach.

Tradycyjna podkarpacka  golonka, to jak twierdzą smakosze „kulinarna wizytówka naszego regionu”. Firma Taurus co roku organizuje  Święto Golonki połączone z Mistrzostwami Polski. Jednak w tym roku ze względu na pandemię COVID 19 impreza nie mogła odbyć się w takiej formie jak poprzednio. Atrakcją w latach ubiegłych oprócz wyśmienitych potraw były między innymi występy lokalnych zespołów tanecznych i wokalnych oraz liczne niespodzianki, a także zabawy dla najmłodszych uczestników „Święta Golonki”.

Zwykle w Mistrzostwach brało  dział wielu zawodników z całej Polski, a całość miała niepowtarzalną i oryginalną oprawę kulinarno
-artystyczną. Wyśmienita zabawa i degustacja golonki wpisały się już na stałe w kalendarz imprez organizowanych w naszym w naszym regionie. Na taką zabawę musimy  jednak poczekać do przyszłego roku. Podczas tegorocznego ” Mini Święta” również odbyły się także „lokalne zawody w jedzeniu golonki na czas”. Jak podkreślali  uczestnicy w rozmowie z reporterami  Polskiej Telewizji Regionalnej  pomimo, że w tym roku było dużo skromniej, brakowało publiczności i najlepszych w Polsce zawodników to jednak…pozostał ten wyjątkowy i niepowtarzalny smak podkarpackiej golonki.

Organizatorzy ze względów bezpieczeństwa zmuszeni byli do odwołania hucznego świętowania. Stanisław Jarosz – Prezes Firmy Taurus  podkreślał, że zachowane zostały wszystkie środki ostrożności i pomimo tych „specyficznych epidemiologicznych warunków” podkarpacka golonka smakowała równie doskonale jak w latach ubiegłych. Tegoroczne Święto Golonki za nami, ale jak podkreślali organizatorzy X – Jubileuszowe Mistrzostwa Polski w Jedzeniu Golonki odbędą się w 2021 roku i z pewnością  nie zabraknie atrakcji zarówno kulinarnych, jak też artystycznych. Zatem nie pozostaje nam nic innego, jak tylko poczekać do przyszłego roku, aby znowu móc w pełni wziąć udział w „Podkarpackim Święcie Golonki” i rozkoszować się smakiem tej wyjątkowej potrawy.

Comments are closed.