W tym roku lasy w powiecie dębickim obfitują w bardzo dużą ilość grzybów.
Od wielu tygodni już grzybiarze z naszego regionu „chętnie wychodzą na spacery po lesie”, szukając różnorodnych gatunków grzybów, a następnie „chwalą się swoimi zbiorami na portalach internetowych”.
„Grzybobranie” – jak twierdzą specjaliści, to doskonała forma rekreacji, a ruch „na świeżym powietrzu”, połączony z poszukiwaniem „owoców lasu” jest zdecydowanie bardzo korzystny dla naszego zdrowia.
Nie bez powodu grzyby chętnie gromadzimy w swoich koszykach, ponieważ jak twierdzi, dietetyk – Ewa Wojtaszek – mają one wiele składników odżywczych, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak: wapń, fosfor, magnez, selen czy jod.
Powinniśmy jednak pamiętać: „ jak należy je przygotować , aby nie utracić tych cennych wartości zdrowotnych oraz jak prawidłowo należy je przechowywać w okresie jesienno – zimowym”.
Jak twierdzą dietetycy – grzyby, pomimo tego, że mają wiele cennych składników mineralnych, nie należą jednak do pokarmów lekkostrawnych, ale są smaczne, zdrowe i sycące.
Zdaniem specjalistów bardzo istotne jest, abyśmy w swojej kuchni „kierowali się sezonowością”.
Zatem zbierajmy i jedzmy grzyby, bo są smaczne i zdrowe, a spacery po lesie są doskonałą formą rekreacji, ale róbmy to mądrze i zawsze sprawdzajmy, czy zebrane przez nas „leśne smakołyki” są jadalne.