„Sezon grzybowy” rozpoczął się, a grzybiarze z całego regionu chwalą się już swoimi zbiorami 🙂 🙂 .
Jak prawidłowo i przede wszystkim bezpiecznie zbierać grzyby? – tłumaczy leśniczy Andrzeja Trzeciaka.
Andrzej Trzeciak – cyklicznie organizuje „wspólne grzybobrania” 🙂 z mieszkańcami naszego regionu.
Leśniczy podkreśla, że pomyłki przy zbieraniu grzybów zdarzają się nawet najlepszym 🙁 .
Grzyby są źródłem potasu, fosforu, magnezu, wapnia, miedzi oraz żelaza, selenu i cynku.
W grzybach znajdują się również związki fenolowe, które mają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i korzystnie wpływające na nasz układ odpornościowy.
Korzystajmy zatem z jesiennej pogody, zbierajmy grzyby, ale gdy nie jesteśmy pewni czy są jadalne – „nie wkładajmy ich do koszyka”, a najlepiej wszystkie zebrane grzyby pokażmy specjalistom, zanim przyrządzimy z nich smaczne i zdrowe potrawy 🙂 .