Jakie pączki najczęściej wybierają mieszkańcy Dębicy w „Tłusty Czwartek”?

Tłusty Czwartek, podobnie jak koniec karnawału, nie ma swojej stałej daty w kalendarzu.

To zawsze ostatni czwartek przed Wielkim Postem, którego rozpoczęcie uzależnione jest
od terminu Świąt Wielkanocnych.



To zdecydowanie „najsłodszy dzień w roku”, kiedy kalorie nagle „przestają się liczyć”, a zapach ciepłych pączków „przyciąga” licznych chętnych do cukierni 🙂 .

Wybór pączków i innych smakołyków jest ogromny. Największą popularnością wśród mieszkańców naszego miasta i regionu „cieszą się” pączki z marmoladą, a także nadziewane różą, czekoladą, budyniem, lukrem oraz karmelem.

W „Tłusty Czwartek” wszędzie unosi się zapach pączków ze smakowitym nadzieniem. posypanych cukrem pudrem, a także faworków oraz innych słodkości.

W tym dniu nikogo „nie przerażają” długie kolejki do cukierni, w końcu to ostatnie dni przed zakończeniem karnawału i każdy chce skosztować tych smakołyków.

Gdzie tkwi sekret w przygotowaniu wyśmienitego pączka? – reporterzy Polskiej Telewizji Regionalnej PTVR zapytali Barbarę Bassarę – Poprawę – właścicielkę cukierni w Dębicy.

W tym dniu zdecydowanie zapominamy o liczeniu kalorii i rozkoszujemy się smakiem oraz zapachem smakowitych pączków.

Zatem na koniec tego materiału nie pozostaje nam nic innego, jak tylko życzyć Państwu „smacznego” 🙂 🙂 🙂 .

Comments are closed.