„Kończy się sezon na grzyby” w regionie dębickim

W tym roku lasy w powiecie dębickim obfitowały w bardzo dużą ilość grzybów.



Od wielu tygodni grzybiarze z naszego regionu „chwalili się” swoimi zbiorami na portalach internetowych.  

Jak dowiedzieli się reporterzy Polskiej Telewizji Regionalnej PTVR – ten sezon z pewnością miłośnicy spacerów  po lesie
i zbierania grzybów mogą zaliczyć do bardzo udanych 🙂 🙂 .

Grzybobranie” – jak twierdzą specjaliści to doskonała rekreacja, korzystna  dla naszego zdrowia.

Ruch na świeżym powietrzu, połączony z poszukiwaniem „owoców lasu” to bardzo dobra forma spędzania wolnego czasu.

Nie bez powodu grzyby chętnie gromadzimy w swoich koszykach, bo jak twierdzi dietetyk – Ewa Wojtaszek  – mają one wiele składników odżywczych, witamin z grupy B oraz minerałów takich, jak wapń, fosfor, magnez, selen czy jod.

Musimy jednak pamiętać, że grzyby nie należą do pokarmów lekkostrawnych, ale są bardzo smaczne, zdrowe i sycące.

Bardzo ważne jest – jak twierdzą dietetycy, żebyśmy się w swojej kuchni „kierowali się sezonowością”.
Jesień to czas, kiedy to właśnie „prawdziwki, pieczarki czy kurki” powinny częściej znaleźć się w naszym tygodniowym jadłospisie.

Spośród tysięcy gatunków grzybów ciężko wybrać jeden najsmaczniejszy, ale istotne jest, abyśmy zbierając je uważali na te, które są szkodliwe i niebezpieczne dla naszego zdrowia, a jeśli nie mamy pewności czy dany grzyb jest jadalny, sprawdzili to u specjalistów, zanim przygotujemy z niego potrawy i skonsumujemy je w gronie naszej rodziny i przyjaciół.

Zatem zbierajmy i jedzmy grzyby, bo są smaczne i zdrowe, a spacery po lesie są doskonałą formą rekreacji, ale róbmy to mądrze i zawsze sprawdzajmy czy zebrane przez nas „leśne smakołyki” są jadalne.

Comments are closed.